ΕΝΑ ΛΑΒΚΡΑΦΤΙΚΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

ΕΝΑ ΛΑΒΚΡΑΦΤΙΚΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

To 1935, στο Newport του Rhode Island, της περιοχής του New England των Η.Π.Α., έγινε μια τρομακτική ανακάλυψη από έναν δύτη του Nαυτικού, που περπατούσε με το σκάφανδρο του στον βυθό της θάλασσας, έξω από το ακρωτήριο του Brenton Point.

Είχε κατεβεί εκεί για να καθαρίσει ένα αμυντικό σύρμα που είχε στηθεί για να σταματά τις τορπίλες. Περπατώντας στον βυθό, λοιπόν, είδε ξαφνικά μπροστά του ένα τεράστιο πρόχωμα, με τοίχους και οικοδομές στην κορυφή του. Έπειτα από πάρα πολλές καταδύσεις, πολλών τολμηρών δυτών, ξεκαθαρίστηκε ότι το οικοδόμημα ήταν ένας πύργος με κωνική μορφή (!), με 35 μέτρα ύψος και 20 μέτρα διάμετρο.
Ήταν χτισμένος από λαξεμένους ογκόλιθους, με ένα κυκλικό μπαλκόνι στην κορυφή του που έμοιαζε με δίσκο. Εκεί υπήρχε κι ένα πέτρινο πλαίσιο που έμοιαζε με πόρτα, αλλά όσο κι αν προσπάθησαν οι δύτες δεν κατάφεραν να την ανοίξουν.

Μέχρι το 1958, το Nαυτικό (που το εύρημα ήταν στην δικαιοδοσία του) για άγνωστους λόγους δεν αποφάσιζε να επιχειρήσει μιά είσοδο στον υποβρύχιο κωνικό πύργο, με την δικαιολογία ότι οι τοίχοι είχαν πάχος τουλάχιστον ένα μέτρο, και ότι φοβόντουσαν να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά που θα έθεταν σε κίνδυνο την οικοδομή…
(Βέβαια, είναι γνωστό ότι οι ειδικοί στα εκρηκτικά μπορούν να ανατινάξουν οτιδήποτε, κάτω από όλες τις συνθήκες και σύμφωνα με οποιονδήποτε περιορισμό, κι έτσι ίσως είναι δίκαιο να συμπεράνουμε ότι πρέπει να είχαν εισχωρήσει στον πύργο και να μην ήθελαν να δημοσιοποιήσουν τα ευρήματα τους…)

Πάντως, σε γενικές γραμμές το ζήτημα δεν πήρε ποτέ ιδιαίτερη δημοσιότητα, και η ακριβής τοποθεσία του υποβρύχιου πύργου δεν είναι εντοπισμένη με σημαδούρα επιφανείας μέχρι σήμερα, ούτε είναι καθόλου εύκολο πλέον να εντοπίσει κανείς αναφορές στο όλο μυστηριώδες θέμα.

Το 1958, ένας δύτης θησαυροκυνηγός, ο Τζάκσον Τζένκινς, υποστήριξε ότι μπόρεσε λαθραία να εισχωρήσει στο εσωτερικό του υποβρύχιου πύργου και μίλησε για την εμπειρία του στην τοπική εφημερίδα.
Δεν μπόρεσε να εντοπίσει ίχνη κάποιου θησαυρού, αλλά είπε ότι ο πύργος ήταν γεμάτος από διαδρόμους και σκάλες, «ανορθόδοξης αρχιτεκτονικής», όπου υπήρχαν δεκάδες άλλες χτισμένες πόρτες… Παρ’ όλα αυτά, το Αμερικανικό Ναυτικό διέψευσε τους ισχυρισμούς του Τζένκινς λέγοντας ότι ο πύργος δεν έχει εσωτερικούς χώρους και ότι πρόκειται κατά τα φαινόμενα για έναν βυθισμένο αρχαίο φάρο, τον οποίον μελετούν οι αρμόδιες αρχές.
Μέχρι σήμερα, αγνοείται η συνέχεια αυτής της περίεργης ιστορίας και καμία επίσημη έρευνα δεν έχει γίνει από τους αρχαιολόγους…

Η παράξενη αυτή ιστορία συνδέεται με ένα περιστατικό που συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Μία ομάδα ψαράδων είχε βγει για ψάρεμα νωρίς το πρωί στα βόρεια του Νιούπορτ –κι ενώ τα νερά είχαν χαμηλώσει από κάποια φαινομενική παλίρροια και άμπωτη– είδαν να ξεπροβάλλει από την θάλασσα μια μεγάλη αψίδα που η επιφάνεια της ήταν γεμάτη από κολλημένα μεγάλα όστρακα, κάτω από τα οποία ξεχώριζαν γλυπτές αναπαραστάσεις χταποδιών και ανθρώπων. Πάνω στον πανικό ή ενθουσιασμό τους, όμως, παραμέλησαν να σημαδέψουν το μέρος κι έτσι η Εταιρία Αρχαιολογικών Ερευνών του New England συνεχίζει ακόμη την αναζήτηση αυτής της αψίδας, που υπήρξε πρόφαση για πολλές παράξενες ιστορίες από τους κατοίκους της περιοχής…

Φυσικά, θεωρείται ότι ο υποβρύχιος κωνικός πύργος και η αψίδα-φάντασμα, συνδέονται, και ίσως ανήκουν σε κάποιο αινιγματικό οικοδομικό συγκρότημα που βρίσκεται καταποντισμένο στο βυθό της θάλασσας έξω από το Νιούπορτ…

Έχει ειπωθεί από πολλούς ερευνητές, ότι αυτές οι βυθισμένες (;) πέτρινες κατασκευές χτίστηκαν από τους αρχαίους Βόρειους θαλασσοπόρους, οι οποίοι θεωρούνται και οι οικοδόμοι του μυστηριώδους πέτρινου στρογγυλού πύργου (The Newport Tower), ακαθόριστης προέλευσης, που βρίσκεται σε έναν μικρό λόφο έξω από το Νιούπορτ. (Βλέπε την εικόνα του τίτλου του παρόντος κειμένου). 
Δεν υπάρχει κανένα ξεκάθαρο στοιχείο για το ποιός μπορεί να έκτισε έναν τέτοιο στρογγυλό πύργο στο Newport του New England, που ο θρύλος τον θέλει να ανήκει στους Βίκινγκς και χρονολογείται από τον 9ο έως 11ο αιώνα (κατά την γνωστή ιστορία ότι οι Βίκινγκς ήταν αυτοί που έφτασαν πρώτοι στην Αμερική)…

Το μυστήριο όλων αυτών των παράξενων κτισμάτων γίνεται ακόμη πιο γοητευτικό, όταν ξέρει κανείς πως το Rhode Island ήταν η πατρίδα του αινιγματικού συγγραφέα H. P. Lovecraft, του «σκοτεινού πρίγκιπα του Φανταστικού» –αλλά και όταν γνωρίζει το περιεχόμενο των αινιγματικών διηγημάτων του.
Το Νιούπορτ και η ευρύτερη περιοχή της παλιάς κωμόπολης του Μάρμπλχεντ στο New England, είναι τα αληθινά πρωτότυπα μέρη που αντιστοιχούν στο φανταστικό «Ίννσμουθ» (Innsmouth) που έχει χρησιμοποιηθεί ως το φόντο για κάποιες από τις διηγήσεις του Lovecraft (π.χ. βλέπε την θρυλλική μικρή νουβέλα του, The Shadow Over Innsmouth).
(Αν και υπάρχουν μερικοί που υποστηρίζουν ότι η αληθινή τοποθεσία του Ίννσμουθ  είναι η κωμόπολη του Ίπσουϊτς ή ο κόλπος του Έσσεξ, αυτό δεν ισχύει, διαπιστωμένα).

Innsmouth: Πρόκειται για το θρυλικό σκοτεινό ψαροχώρι, που το στοιχειώνει μια κατάρα που ήρθε από τις θάλασσες του Ειρηνικού, το οποίο κατοικείται από μια παράξενη ράτσα ανθρώπων που μεταλλάσσονται σε ψαρόμορφα (και ημι-βατραχόμορφα) όντα και συναλλάσσονται με θαλάσσια πλάσματα στο νησάκι του «Devil’s Rock», έξω από το λιμάνι, (που υπάρχει όντως έξω από το λιμάνι του Newport, και στην πραγματικότητα αποκαλείται Satan’s Rock).

Ανάλογα υποβρύχια ερείπια με αυτά της παράξενης ιστορίας που κατέθεσα παραπάνω, που ανήκουν σε μια άγνωστη ανθρωποειδή ράτσα θαλάσσιων πλασμάτων, περιγράφονται από τον Lovecraft, σχετικά με την θαλάσσια περιοχή του Νιούπορτ, αρκετά χρόνια πριν από το 1935 όπου και έγινε η ανακάλυψη τους.
Η νουβέλα γράφτηκε το 1930, και εκδόθηκε το 1936 σε μορφή βιβλίου, που είναι το μόνο βιβλίο του Lovecraft που εκδόθηκε όσο ζούσε.
Πώς είναι δυνατόν να γνώριζε ο «ερημίτης του Πρόβιντενς» για όλα αυτά;

Το πολυσυζητημένο διήγημα του Lovecraft, The Lurker at the ThresholdΟ Στρογγυλός Πύργος), που έμεινε ημιτελές και ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατο του Λάβκραφτ από τον August Derleth), είναι εμπνευσμένο από την αληθινή έρευνα του Λάβκραφτ σχετικά με τον αληθινό αρχαίο στρογγυλό πύργο του Νιούπορτ (The Newport Tower)…  

Στην ίδια θαλάσσια περιοχή, το 1939-40, ανακαλύφθηκε ένα υποβρύχιο των Ναζί, με ειδικά εκπαιδευμένους δύτες, να στήνουν κρυφά μια παράξενη υποθαλάσσια κατασκευή που δεν έχει εξακριβωθεί (ή δεν έχει ανακοινωθεί) η χρησιμότητά της.
Όταν ανακαλύφθηκε και χτυπήθηκε το Γερμανικό υποβρύχιο, πιστεύονταν ότι οι Ναζί ήθελαν να κατακλύσουν τις υποθαλάσσιες περιοχές των βορειοανατολικών ακτών των Η.Π.Α. με υποβρύχια και βάσεις, για να χτυπήσουν την Αμερική σε συνεργασία με πράκτορες στο εσωτερικό, που οργάνωναν ένα κίνημα μαζί με Αμερικανούς ομοϊδεάτες τους.
(Δεν έχει εξακριβωθεί αν υπήρξε ποτέ στ’ αλήθεια μιά τέτοια επιχείρηση των Ναζί, ή αν ήταν ακόμη μιά από τις πολεμικές προπαγάνδες των Aμερικανών. Πάντως η ανακάλυψη του Γερμανικού υποβρυχίου συνδέθηκε μ’ αυτήν την υπόθεση).

Το παράξενο είναι ότι το υποβρύχιο U-96, εντοπίστηκε έξω από το Satan’s Rock, εκεί ακριβώς όπου η διήγηση του Λάβκραφτ αναφέρει τις συναντήσεις των κατοίκων του Innsmouth με τα παράξενα υποβρύχια όντα και τα αινιγματικά υποθαλάσσια κτίσματα τους. Πρόκειται για την ίδια ευρύτερη περιοχή όπου ανακαλύφθηκαν στον βυθό ο κωνικός πύργος και η αψίδα.

Παρ’ όλο που έχουν περάσει πάνω από ογδόντα χρόνια από το περιστατικό με το Ναζιστικό υποβρύχιο, δηλαδή ένα χρονικό διάστημα που επιτρέπει την αποδέσμευση και κοινοποίηση των απόρρητων αρχείων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο φάκελος αυτής της υπόθεσης παραμένει Άκρως Απόρρητος.

Ποιο να είναι άραγε το σκοτεινό μυστικό που συνδέει τα παράξενα ανεξήγητα ερείπια του Newport, τα έργα του Lovecraft, το Innsmouth και τα υποβρύχια κτίσματα, και τις κρυφές επιχειρήσεις των Ναζί;…

 

Παντελής Γιαννουλάκης

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on pinterest
Print
Email

Leave a Reply

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

ΠΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ!

Εκπομπή: ΠΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ!Παντελής Β. Γιαννουλάκης Τρίτη 16/1/24 LIVE στο Youtube

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ

στις ενημερώσεις

ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ BLOG.

Loading