ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΟΥΣΑ

ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΟΥΣΑ

Μου αρέσει το αρχαίο ρήμα «Ουρανοφοιτάω», που σημαίνει «συχνάζω στον Ουρανό». (Κι ο «Ουρανοφοίτης» είναι εκείνος που μπαίνει στον Ουρανό, he who enters Heaven).
Φυσικά, θα πρέπει κάποιος πρώτα να γίνει δεκτός στην Ουρανόπολη, να γίνει «Ουρανοπολίτης», όταν αυτή προσγειωθεί, ή όταν αυτός ανεβεί εκεί δια της Κλίμακος Ουρανοφόρου.

«Κλίμαξ Ουρανοφόρος» είναι η Σκάλα που Οδηγεί στον Ουρανό (Stairway to Heaven, Jacob’s Ladder).
Έτσι, «Ουρανοβατέω», δηλαδή ανεβαίνω στον Ουρανό, γίνομαι «Ουρανοβάτης».

Ω, ναι. Το Βασίλειο των Ουρανών…

Αν έχεις Ούριο άνεμο, δηλαδή ευνοϊκό άνεμο από τον Ουρανό (και έχεις την Amicizia, «The Friendship of Heaven’s Country», όπως λέει ο Βάρδος Taliesin), έχεις την εύνοια, δηλαδή την καλή έννοια, τον καλό νού. Ταξιδεύεις καλά, ευνοϊκά, με καλή νόηση. (Δεν έχεις την Άπνοια, ούτε τον Ύπνο, έχεις το Έξυπνο). Άλλωστε ο άνεμος είναι το Πνεύμα, η πνοή.

O «Ουρανός», στενή σχέση έχει με το «Ούρισμα» (από το οποίο προκύπτει ετυμολογικά), που είναι η «συνοριακή γραμμή», η «οριοθέτηση». Με δυο λόγια, το Όριο μεταξύ της Γης και της Υπερουράνιας Χώρας. Ο ουράνιος Ορίζοντας.

Είχα διαβάσει κάποτε στο Κοράνι: «Εμείς δημιουργήσαμε τα όρια Ουρανού και Γης. Αν μπορείτε να διαπεράσετε τα Όρια του Ουρανού, διαπεράστε τα…»
Κι εκείνα τα αινιγματικά λόγια του Χριστού προς τον Νικόδημο: «Για να εισέλθετε στην Βασιλεία των Ουρανών πρέπει να αναγεννηθείτε άνωθεν…»

Εφ’ όσον το Πνεύμα είναι η πνοή, το φύσημα του ανέμου, υπάρχει και η Έμπνευση. Ο άνεμος που πνέει εντός μου, και…εμπνέομαι.

Αναλογίζομαι τις Μούσες (κατ’ επέκταση την Μουσική και τα Μουσεία), που, παραδοσιακά, είναι οι πηγές και οι αποστολείς των Εμπνεύσεων.

Στην αρχή, αρχαιότατα, (άλλωστε, το αρχαίο έχει να κάνει με την αρχή), ήταν τρεις. Αργότερα, έγιναν εννέα. Οι Εννέα Μούσες. Κάθε μία της είχε την δική της τέχνη.
(O Όμηρος επικαλείται την Μούσα Καλλιόπη, την Μούσα της Επικής Ποίησης).

Η Ουρανία, είναι η Μούσα των Ουρανών.
Η Μούσα της Ουρανογραφίας, της μελέτης του Ουρανού, της υδρογείου σφαίρας, των άστρων, της αστρονομίας και της αστροφυσικής, και των Ουρανοβατών.
Είναι η Ουρανόθεν Έμπνευση, η Ουρανοφόρος. Και η Ουρανομέτρης.

Επικαλούμαστε, λοιπόν, προς Έμπνευσή μας, την Μούσα Ουρανία.

Για να είσαι Ουρανόπαις (παιδί του Ουρανού) και όχι Ουρανοπέτης (Εκπεσών, αυτός που έπεσε από τον Ουρανό), αλλά και για να κρίνεσαι με τα Ουράνια Μέτρα, τα οποία η Ουρανία κρατά.
Και να κατευθύνεσαι άνωθεν, Ουρανόθεν, ως Ουρανοδρόμος ή Ουρανοπόρος, προς τα Άστρα διαμέσω όλων των Δυσκολιών : AD ASTRA PER ASPERA.

Με συναρπάζουν οι αρχαίες συμβολικές αναπαραστάσεις της Μούσας Ουρανίας. Για ειδικούς λόγους, φυσικά…

Οι αρχαίες αναπαραστάσεις της Μούσας Ουρανίας, καταδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι Αρχαίοι γνώριζαν ότι η Γη είναι σφαιρική, ως υδρόγειος σφαίρα.
Αναπαριστούν, συνήθως, την Μούσα Ουρανία με την –σφαιρική– Γη στα πόδια της, καθώς αυτή κρατάει μία ράβδο ως χάρακα (άλλες φορές έναν διαβήτη) και μετράει τον ουρανό πάνω από την υδρόγειο σφαίρα, ή την ίδια την Γη.

Έτσι, πέρα από τον Αναξαγόρα (εισηγητή της αστρονομίας) και τον Αρίσταρχο, τον Αναξίμανδρο και τον Κλεομήδη, τον Ίππαρχο και τον Αρχιμήδη, τον Φιλόλαο και τον Έκφαντο, τον Ερατοσθένη και τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, τον Πλούταρχο και τον Διογένη Λαέρτιο, τον Στοβαίο και τον Πρόκλο, κ.ά., που γνώριζαν ότι η Γη είναι σφαιρική και κινείται γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον Ήλιο μαζί με τα άλλα ουράνια σώματα, (και έχουν συγγράψει τις γνώσεις τους αυτές), (κι επίσης, ο Αναξίμανδρος, ο Αναξαγόρας, ο Δημόκριτος, ο Επίκουρος, ο Μητρόδωρος, και ο Λουκρήτιος, κ.ά., μιλούν και για Άλλους Κόσμους και για Εξωγήινους), υπάρχει και η Μούσα Ουρανία και οι καλλιτέχνες της, που το γνώριζαν ότι η Γη ήταν μία υδρόγειος σφαίρα, και το πρόβαλλαν επίσης.

(Προς μεγάλο μένος, φυσικά, των παλαιών και νέων λάτρεων της «επίπεδης Γης», όλων αυτών των παρανοϊκών αμαθών νεο-Ιεχωβάδων φανατικών)

 

(Ελληνιστικό ανάγλυφο, σαρκοφάγος, Πρώτος αιώνας μ.Χ. – στο Λούβρο)

To αρχαίο συνθηματικό μόττο της Ουρανίας, «Quo Ducit Urania» (Πού Οδηγεί η Ουρανία;), υπάρχει ακόμη στην σφραγίδα του Royal Astronomical Society of Canada, μαζί με την Μούσα.
Η κύρια ζώνη των Αστεροειδών, Urania, έχει ονομαστεί από αυτήν.

Δεν γνωρίζουν πολλοί ότι η Ουρανία, στο Βυζάντιο, άρχισε να θεωρείται η Μούσα των Χριστιανών Ποιητών, κάτι που μεταδόθηκε και στην Ευρώπη.
Μελετώντας, όπως πάντα, το έπος του Paradise Lost (O Χαμένος Παράδεισος) του John Milton, (o τυφλός Χριστιανός Όμηρος), εκεί ανακαλύπτω ότι ο Milton επικαλείται την Μούσα Ουρανία για να τον εμπνεύσει και να τον καθοδηγήσει βοηθητικά στην διήγηση του για την Δημιουργία του Σύμπαντος. Και, μάλιστα, αναφέρει διευκρινιστικά : «The Meaning, not the Name, I call» (To Νόημα, όχι το Όνομα, καλώ) (7.5)
Κι έτσι, δηλωμένα από τον ποιητή, η Ουρανία είναι η Μούσα των βιβλίων 7 και 9 του Paradise Lost.

Εμείς οι συγγραφείς, όταν θέλουμε να συγγράψουμε για τα Ουράνια ζητήματα και θέματα, επικαλούμαστε την Μούσα Ουρανία.
Δια του Ελέους των Ουρανών προς εμάς, εξ άνωθεν ανταποκρίνεται, και προσφέρει την Έμπνευση, προς τέρψιν και συντονισμό των αναγνωστών μας. 

 

(Ουρανία Μούσα, από την Πομπηία)

(Ελληνιστικό νόμισμα, Ουρανία Μούσα)

(Αρχαίος Δίσκος με το σύμβολο του Απόλλωνα στο κέντρο του, και ολόγυρα του τα σύμβολα των Εννέα Μουσών και της Μνημοσύνης. Το σύμβολο της Ουρανίας, η Υδρόγειος Σφαίρα, πάνω δεξιά. – Στο αρχαιολογικό μουσείο της αρχαίας Ηλείας)

(Αρχαίο άγαλμα της Μούσας Ουρανίας, στο κέντρο, από το Μουσείο του Βατικανού)

(Ουρανία, Ρωμαϊκό ψηφιδωτό, αντίγραφο αυθεντικού Ελληνικού του 4ου αιώνος π.Χ. – Βίλλα Αδριανού)

(Apollo and the Muses on Mount Helicon, by Claude Lorrain)

(Απόλλων και Ουρανία)

Η Μούσα Ουρανία στην Σφραγίδα του USNO, United States Naval Observatory, Ναυτικό Παρατηρητήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Washington DC. 
Με μόττο από το Astronomica του Marcus Manilius : Adde gubernandi studium: Pervenit in astra, et pontum caelo conjunxit [Increase the study of navigation: It arrives in the stars, and marries the sea with heaven] (Μεγαλώστε την μελέτη της Πλοήγησης: Φτάνει ως τα Άστρα, και παντρεύει την Θάλασσα με τους Ουρανούς)
Ιδρύθηκε το 1830. Από εκεί ανακαλύφθηκαν οι δορυφόροι του πλανήτη Άρη. Στο campus του, Urania Campus, βρίσκεται η επίσημη κατοικία του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. (Ο Πρόεδρος είναι στον Λευκό Οίκο, ο Αντιπρόεδρος εκεί). 

Η Μούσα Ουρανία μάς παρακολουθεί, εξ άνωθεν. 

Παντελής Β. Γιαννουλάκης

(Μούσα Εποίησεν)

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on pinterest
Print
Email

Leave a Reply

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ

Είναι νύχτα πάλι, και κάθομαι στην βιβλιοθήκη μαζί με το φάντασμα του Μάρκου Αυρήλιου. Η γκριζογάλαζη φιγούρα του τρεμοπαίζει δίπλα μου, αλλά μπορώ να δω το καθαρό βλέμμα του να λάμπει..

ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

Νομίζω πως το πιο ωραίο βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ, είναι ο Δον Κιχώτης του Θερβάντες. Έτσι κι αλλιώς, είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ

στις ενημερώσεις

ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ BLOG.

Loading