Σκέψεις Για Χρονοταξιδιώτες

Κάθομαι στο ημιφωτισμένο δωμάτιο, στο ξύλινο τραπέζι, γερμένος πάνω από τα γραπτά μου, έξω βρέχει, ποτέ δεν μου άρεσαν τα ρολόγια.
Αν και με συγκινεί ο λεπτεπίλεπτος μηχανισμός των παλιών ρολογιών, (και το παράξενο γεγονός ότι μερικές φορές οι Άγγλοι τα ονομάζουν Time Pieces, «κομμάτια χρόνου»), και παρ’ όλο που μπορώ να συνδέσω την ρυθμική ομορφιά τους με την μουσική του Bach ή των Kraftwerk, τους μετρονόμους του πιάνου ή τα sequencers, κι εκείνη την εικόνα του Max Ernst που προδίδει ότι είμαστε φυλακισμένοι μέσα σ’ ένα ρολόι (που οι δείκτες του διακρίνονται στον δίσκο του φεγγαριού), δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που να προκαλεί μεγαλύτερο άγχος από ένα ρολόι :
Δουλεύει ασταμάτητα, μετράει την ζωή σου, κλάσμα δευτερολέπτου προς κλάσμα δευτερολέπτου, ακόμη κι όταν δεν προσέχεις, ακόμη κι όταν κοιμάσαι ή όταν έχεις ξεχάσει ότι υπάρχει κάπου εκεί και μετράει, μετράει, μετράει.
Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα καθόταν να ακούει συνέχεια και να αισθάνεται τους χτύπους της καρδιάς του αναλογιζόμενος ότι χτυπάει σ’ αυτόν τον ρυθμό ασταμάτητα από τότε που γεννήθηκε μέχρι σήμερα, και, αναπόφευκτα, να σκέφτεται ότι αυτός ο ευαίσθητος μηχανισμός μπορεί να σταματήσει σε κάθε στιγμή, πλημμυρίζοντας έτσι όλη του την ύπαρξή με πανικό. (Για μένα, είναι σαφές ότι ο κατασκευαστής του πρώτου ρολογιού ήθελε να φτιάξει μια τεχνητή καρδιά).
Εδώ έχουμε μια ιδιαίτερη και μοναδική αίσθηση πανικού, που είναι ο πανικός που γεννιέται από την λεπτομερή παρατήρηση.
Το ίδιο αισθάνομαι και για τα ρολόγια, την μηχανική καρδιά του Χρόνου, που περνάει, περνάει, ρέει, ρέει πάντα, και «ουδέν μένει»…
 
Θυμάμαι ένα ποίημα:
«Η νύχτα είναι μεγάλη για ‘κείνον που δεν μπορεί να κοιμηθεί. Στον κουρασμένο το μίλι φαίνεται μακρύ – κι οι εραστές δεν χορταίνουν το φιλί….»
 
Δεν έχουμε κοινή την αντίληψη του Χρόνου. Ο καθένας μας ζει μέσα στην δική του χρονόσφαιρα, η οποία συνεχώς αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις. Το να ταξιδέψει κανείς στον Χρόνο, μάλλον σημαίνει να ταξιδέψει κανείς στον χρόνο του.
Στο κάτω-κάτω τι είναι ο Χρόνος;
Υπάρχει στ’ αλήθεια;
Κατά την εποπτεία μου, αν εξαιρέσει κανείς τα ρολόγια και τα ημερολόγια που είναι ανθρώπινες εφευρέσεις και μετρούν κάτι ρυθμισμένο από εμάς, τρία είναι τα πράγματα από τα οποία συνίσταται η αντίληψη μας περί Χρόνου:
η μνήμη, η φθορά, και οι κινήσεις των ουρανίων σωμάτων.
 
Έχουμε αντίληψη της ροής του χρόνου εξαιτίας της μνήμης. Αν δεν θυμόμασταν τίποτε, ο χρόνος δεν θα περνούσε, δεν θα είχαμε το παρελθόν ως σημείο αναφοράς για να αντιλαμβανόμαστε την χρονική ροή των γεγονότων. (Αλλά, τα πάντα που μπορεί να σκεφτεί ή να συμπεράνει κανείς σε σχέση με αυτό, είναι η μνήμη, δεν είναι ο Χρόνος).
Η φθορά των υλικών πραγμάτων (δηλαδή, η αυξανόμενη Εντροπία), την οποία παρατηρούμε παντού, το ίδιο και στον εαυτό μας, επίσης μάς υποδεικνύει έναν ρυθμό, μια ροή, στην οποία η ύλη δεν μπορεί να αντισταθεί και η ροή αυτή την επηρεάζει καθοριστικά, δημιουργώντας την ιστορία της κατάστασης της ύπαρξης. Η ύπαρξη μοιάζει να πλέει μέσα σε κάτι που σταθερά την εξαντλεί, την φθείρει, την καταστρέφει. Τα πάντα φθείρονται, παλιώνουν, παρακμάζουν, χαλάνε, μπαγιατεύουν, πεθαίνουν, αργά και σταθερά, με έναν ρυθμό. Κάτι πολύ παράξενο συμβαίνει. (Αλλά τα πάντα που μπορεί να σκεφτεί ή να συμπεράνει κανείς σε σχέση με αυτό, είναι η φθορά, δεν είναι ο Χρόνος).
Οι κινήσεις των ουρανίων σωμάτων (η πιο ασφαλής αναγνώριση της ροής του χρόνου), επιφέρουν διάφορες περιοδικές αλλαγές αλλά και περιοδικότητες, που μάς κάνουν να καταδυόμαστε στα μαθηματικά και στην γεωμετρία. Η εναλλαγή της ημέρας και της νύχτας (που εμείς την αναλύουμε σε ώρες), η εναλλαγή των εποχών (που εμείς την αναλύουμε σε μήνες και σε χρόνια), δηλαδή οι κινήσεις της Γης σε σχέση με τον Ήλιο, και οι θέσεις των άστρων, είναι αυτό που ουσιαστικά ονομάζουμε Χρόνο. Ο Χρόνος είναι αστρικός.
 
Όλα τα παραπάνω, όμως, πάντα σε σχέση με τον παρατηρητή. Ο χρόνος είναι ανάλογος της μνήμης του παρατηρητή, του ρυθμού της φθοράς που παρατηρεί ο παρατηρητής, της θέσης και της κίνησης του παρατηρητή σε σχέση με τα άστρα. (Αυτό, φυσικά, σημαίνει, με μια λέξη, ότι ο Χρόνος είναι σχετικός).
Το να ταξιδέψει κανείς στον Χρόνο, σημαίνει να χειριστεί με κάποιον δυναμικό τρόπο την μνήμη, την ροή των γεγονότων, τον ρυθμό της φθοράς (την Εντροπία), τις κινήσεις και τις θέσεις των άστρων, σε σχέση με τον ίδιο. Περί αυτού πρόκειται.
Για να μετακινηθεί κανείς ελεύθερα στον Χρόνο, στον αστρικό Χρόνο, στον μόνο ουσιαστικό Χρόνο που ξέρουμε, πρέπει να μετακινήσει το Σύμπαν.
 
Κι επειδή το Σύμπαν είναι μέγεθος της συνείδησής μας, (αν έχουμε την παιδεία και το ταλέντο για να αναλογιστούμε ότι το Σύμπαν είναι αυτό που η συνείδησή μας παρατηρεί και αντιλαμβάνεται, άρα υπάρχει μόνο μέσα στην συνείδησή μας, γι’ αυτό και όταν δεν υπάρχει η συνείδησή μας τότε για εμάς δεν υπάρχει και Σύμπαν), για να μετακινηθεί κανείς ελεύθερα στον Χρόνο, πρέπει να μετακινήσει την Συνείδηση.
Αυτό, κατά τη γνώμη μου, υποδεικνύει ότι το ταξίδι στον Χρόνο μπορεί να είναι εφικτό ως συνειδησιακό ταξίδι, ως ταξίδι της Συνείδησης στον Χρόνο, και άρα εκείνη η πολυπόθητη χρονομηχανή θα πρέπει να είναι μια κατασκευή ικανή να απελευθερώσει την συνείδησή μας από το σώμα μας και να την στείλει σε άλλα χρονικά σημεία παρατήρησης.
Δεδομένου ότι ίσως να μπορούμε να το κάνουμε αυτό και χωρίς μία χρονομηχανή, τότε μπορούμε να ταξιδέψουμε στον Χρόνο με την συνείδησή μας, και μάλλον το κάνουμε συνεχώς αυτό, μόνο που οι περισσότεροι το αποκαλούν Φαντασία, χωρίς να συνειδητοποιούν τι ακριβώς εννοούν με αυτήν την λέξη…
 
 
Τώρα που κάθομαι στο ημιφωτισμένο αυτό δωμάτιο, γερμένος πάνω από τα γραπτά μου, χρονοταξιδιώτες με παρακολουθούν.
Ίσως είναι οι αναγνώστες αυτού του κειμένου, που το διαβάζουν ξαναζώντας με την συνείδησή τους αυτήν την στιγμή που το γράφω, αφού εγώ τώρα το γράφω, κι εκείνοι τώρα το διαβάζουν, κι εγώ το γνωρίζω αυτό, γράφοντας αυτό που διαβάζεις.
Ίσως, όμως, είναι άνθρωποι που με κάποιον τρόπο επηρεάστηκαν (θα επηρεαστούν) από το κείμενό μου αυτό, και αποφάσισαν (θα αποφασίσουν) να βρουν έναν τρόπο να ταξιδέψουν στον Χρόνο, και τα κατάφεραν (θα τα καταφέρουν), και θέλησαν (θα θελήσουν) να έρθουν εδώ δίπλα μου για να παρακολουθήσουν από κοντά την πηγή της επιρροής αυτής, να με παρακολουθήσουν να γράφω αυτό που κάποτε διάβασαν (θα διαβάσουν)…
 
Ο πόθος για το ταξίδι στον Χρόνο, γεννιέται από την επιθυμία του αιτιατού να αντικρίσει το αίτιο…
Για να το γνωρίσει, να συνδιαλλαχθεί και να αλληλεπιδράσει συνειδητά με αυτό.
 
Μπορεί να με παρακολουθεί ο εαυτός μου. Αν κάποτε στο μέλλον καταφέρω να ταξιδέψω συνειδητά και ελεύθερα στον χρόνο, μπορώ από τώρα, γράφοντας αυτό το κείμενο, να δώσω εδώ τώρα ένα ραντεβού με τον χρονοταξιδιώτη εαυτό μου. Μπορώ να κλείσω αυτό το ραντεβού αυτήν την στιγμή γράφοντας και δηλώνοντάς το, ότι επιθυμώ να συναντηθούμε εδώ τώρα.
Αυτό σημαίνει ότι, καθώς γράφω αυτό το κείμενο (που θα θυμάται ο εαυτός μου), αν θα ταξιδέψω κάποτε στον Χρόνο, θα έρθω εδώ τώρα να με βρω.
Jorge Louis Borges διηγείται ότι τού συνέβη αυτό ακριβώς το πράγμα, στο κείμενό του με τον τίτλο Ο Άλλος, σ’ ένα παγκάκι στην Ελβετία – κι ο συγγραφέας Guy de Maupassant κάποτε μπήκε μέσα στο σπίτι του και βρήκε τον εαυτό του να τον περιμένει καθισμένος στην πολυθρόνα δίπλα στο τζάκι).
 
Αν θα μπορέσω κάποτε στο μέλλον να ταξιδέψω πίσω στο παρελθόν, θα γυρίσω πίσω σε αυτήν την στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο, και θα αγγίξω τον εαυτό μου στον ώμο.
Είναι ο καλύτερος και πιο άμεσος τρόπος για να συναντήσεις έναν χρονοταξιδιώτη: να κλείσεις ένα ραντεβού μαζί του.
Ένα ραντεβού που πραγματοποιείται άμεσα την στιγμή που θα το κλείσεις, εκείνη την ίδια στιγμή, και σου επιβεβαιώνει άμεσα ότι το ταξίδι στον Χρόνο είναι –ήταν, ή θα είναι– εφικτό…
 
 
Στο φημισμένο τεχνολογικό ινστιτούτο Μ.Ι.Τ. διοργανώθηκε, τον Μάιο του 2005, το Time Traveller Convention, το Συνέδριο για Χρονοταξιδιώτες, με την ελπίδα να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με χρονοταξιδιώτες από το μέλλον.
Γι’ αυτόν τον λόγο, το συνέδριο διαφημίστηκε έντονα από την εφημερίδα New York Times, από τους Times του Λονδίνου, από το περιοδικό Time, από το περιοδικό Wired, και από άλλα αξιοπρόσεκτα μέσα.
Οι χρονοταξιδιώτες κάποτε στο μέλλον θα ενημερωνόντουσαν για όλα αυτά, και, αν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε μια δεδομένη χρονική στιγμή του παρελθόντος, ήταν καλεσμένοι να εμφανιστούν εκεί και να συμμετέχουν στο συνέδριο.
Το διαφημίζω κι εγώ εδώ με τη σειρά μου:
 
το συνέδριο έγινε στις 7 Μαΐου 2005, στις 22:45 EDT (8 Μαΐου, 02:00 UTC) στο East Campus Courtyard, στην αίθουσα του Walker Memorial στο Μ.Ι.Τ..
Οι συντεταγμένες της τοποθεσίας είναι: 42.360007 degrees North latitude, 71.087870 West longitude (42°21′36″ N, 71°05′16″ W).
 
Συμμετείχαν πάνω από τριακόσιοι σύγχρονοι άνθρωποι, οι περισσότεροι ειδικοί σε διάφορους τομείς, κι ανάμεσά τους πολλοί άγνωστοι.
Οι χωροχρονικές συντεταγμένες πρέπει να συνεχίσουν να δημοσιοποιούνται, συνεχώς και με την κάθε ευκαιρία, έτσι ώστε οι μελλοντικοί χρονοταξιδιώτες να ενημερωθούν και να αποκτήσουν έτσι την ευκαιρία να είχαν συμμετάσχει…
 
Το ζήτημα, φυσικά, όπως ίσως καταλαβαίνετε, είναι το αν, οι χρονοταξιδιώτες που πήγαν –θα πάνε– στο συνέδριο, θελήσουν να εμφανιστούν ανοιχτά και να δηλώσουν ότι είναι χρονοταξιδιώτες.
Το ζήτημα είναι το αν ο χρονοταξιδιώτης εαυτός μου με παρακολουθεί κρυφά αυτήν την στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο, ή το αν οι αναγνώστες μου από το μέλλον θελήσουν να επικοινωνήσουν ανοιχτά μαζί μου, ή το κάνουν απαρατήρητοι από εμένα.
 
Διότι, για διάφορους λόγους, π.χ. εγώ, αν ήμουν –αν θα ήμουν– χρονοταξιδιώτης, δεν θα το ανακοίνωνα σε κανέναν από το χωροχρονικό συνεχές το οποίο θα επισκεφτόμουν, θα ήθελα να περάσω απαρατήρητος.
Θα παρευρισκόμουν στο συνέδριο χωρίς να καταλάβει κανείς ποιος είμαι, και, αν θα επικοινωνούσα με κάποιον ανοιχτά, θα το έκανα μεμονωμένα σε κάποιον προσωπικά, και όχι σε όλους δημοσίως.
Επίσης, θα ανησυχούσα μήπως προκαλέσω τρόμο ή κάποιο κακό στον εαυτό μου, γι’ αυτό και αυτήν την στιγμή θα τον παρακολουθούσα κρυφά….
 
 
Κοιτώντας τα άστρα, κοιτάμε το παρελθόν.
Επειδή το φως των άστρων καθυστερεί μέχρι να φτάσει στην Γη, τα βλέπουμε όπως ήταν στο παρελθόν και όχι όπως είναι αυτήν την στιγμή.
Πολλές φορές, μάλιστα, βλέπουμε ένα άστρο που έχει καταστραφεί πολύ καιρό πριν, αλλά το φως του μόλις τώρα φτάνει εδώ πέρα.
Οι ίδιες οι ακτίνες του ήλιου μας που μάς ζεσταίνουν και μάς φωτίζουν, έχουν ξεκινήσει από τον ήλιο αρκετά λεπτά πριν φτάσουν σ’ εμάς, είναι θερμότητα και φως από το παρελθόν.
Όταν θέλεις να κοιτάξεις στο παρελθόν, δεν έχεις παρά να κοιτάξεις τον νυχτερινό ουρανό.
 
Καθώς ξανά και ξανά τα σκέφτομαι όλα αυτά, έχει γεννηθεί στο μυαλό μου μία συνταρακτική ιδέα.
Την καταθέτω:
Εφόσον το φως από την Γη (και άρα η εικόνα της) ταξιδεύει προς το διάστημα, υπάρχουν –σε αυτό το φως που ταξιδεύει στο Άγνωστο– εικόνες της Γης από το κοντινό ή το μακρινό παρελθόν της.
Κάποιος που θα κοιτάξει με ένα τηλεσκόπιο την Γη από έναν μακρινό αστερισμό, θα δει την Γη μας όπως αυτή ήταν στο παρελθόν.
Αν θα μπορούσαμε, με ένα πολύ ισχυρό τηλεσκόπιο, να υπολογίσουμε την πορεία αυτού του φωτός και να το στοχεύσουμε, θα μπορούσαμε να δούμε με το τηλεσκόπιό μας περιστατικά του παρελθόντος, με απόλυτη ακρίβεια, σαν να τα βλέπουμε σε ένα κινηματογραφημένο ντοκουμέντο.
Θα μπορούσαμε, ίσως, αν γνωρίζουμε τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες στις οποίες έλαβε χώρα ένα γεγονός, και τον ακριβή χρόνο στον οποίο συνέβη, να στοχεύαμε με το τηλεσκόπιό μας προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση του διαστήματος, για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε στο φως που ταξιδεύει εκεί έξω από τότε.
Θα μπορούσαμε να δούμε το χτίσιμο των Πυραμίδων, τους Περσικούς πολέμους, τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Χριστό, την μάχη του Βατερλώ, τον Χουντίνι να δραπετεύει από τα δεσμά του στον πάτο του ποταμού, την δολοφονία του Κένεντυ, κλπ, κλπ…
Θα μπορούσαμε να λύσουμε όλα τα μεγάλα μυστήρια!
 
Μάλιστα, αυτή η συνταρακτική ιδέα για ένα οπτικό ταξίδι στον Χρόνο, θα μπορούσε να γίνει τελείως συγκεκριμένη και εφικτή με τον εξής τρόπο:
Θα μπορούσαμε να στείλουμε ένα ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο σε έναν πολύ μακρινό σημείο του διαστήματος, τηλεκατευθυνόμενα να το στοχεύσουμε προς την Γη, με δυνατότητα να ζουμάρει σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της Γης, να το ρυθμίσουμε να βιντεοσκοπήσει αυτό που βλέπει, να το κωδικοποιήσει και να μας το στείλει με ένα ισχυρό σήμα, και εμείς με την σειρά μας να δεχθούμε αυτό το σήμα με ένα ραδιοτηλεσκόπιο, με έναν αποκωδικοποιητή, με αποτέλεσμα να μπορούμε να παρακολουθούμε σκηνές του παρελθόντος μας…
 
Επίσης, ένας πολύ μακρινός εξωγήινος πολιτισμός μπορεί να μάς παρακολουθήσει, ίσως και πολύ εμπεριστατωμένα ίσως και επί μεγάλο χρονικό διάστημα, βλέποντας, φυσικά, το παρελθόν μας, να το κινηματογραφεί, και να μάς στείλει ένα σήμα με τις εικόνες που κατέγραψε, οπότε και έτσι θα δούμε το παρελθόν μας, με εξωγήινη βοήθεια…
 
Ίσως σκεφτεί κάποιος ότι η παραπάνω ιδέα δεν είναι παρά μια δική μου επιστημονική φαντασία, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβαίνει ήδη κάτι ανάλογο!
Δεν νομίζω να νομίζετε ότι αν μπορούσαν να δουν το παρελθόν με το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, ή με τα μικρά διαστημοσκάφη που στέλνουν εκεί έξω, θα έβαζαν εισιτήρια για να πάτε να το δείτε κι εσείς;…
 
Μοιάζουμε, εμείς εδώ στην Γη, να είμαστε πάνω σε μια νησίδα παρόντος μέσα σε μια απέραντη διαστημική θάλασσα παρελθόντος…
 
 
Από την άλλη, αν το σκεφτεί σωστά κανείς, ο χρόνος δεν υπάρχει καν. Είναι κάτι φανταστικό (όπως και τα πάντα, μάλλον).
Το παρελθόν δεν υπάρχει, ανήκει μόνο στην μνήμη και στην φαντασία μας, είναι νοητικό σχήμα.
Το μέλλον δεν υπάρχει, ανήκει μόνο στην φαντασία μας, είναι εξ ολοκλήρου νοητικό σχήμα.
Το παρόν είναι τόσο μα τόσο απειροελάχιστο, που, αν υπάρχει, δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε – αφού και μόνο μέχρι να πούμε την λέξη «παρόν», έχει γίνει παρελθόν, πρόκειται για μια απειροελάχιστη στιγμή, πάνω στην οποία στηρίζεται ακροβατικά όλος μας ο κόσμος. Όλο αυτό είναι φανταστικός συλλογισμός. 
Το μέλλον, επίσης, δεν υπάρχει, είναι επίσης στην φαντασία μας, είναι οι φόβοι, οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας, οι πιθανότητες και οι προβλέψεις μας. 
Ακόμη κι αν καταφέρουμε να ταξιδέψουμε στο παρελθόν ή στο μέλλον, θα το βιώσουμε ως παρόν.
 
Ακόμη κι όταν διαβάζουμε για το παρελθόν, ή το βλέπουμε σε ταινίες και φωτογραφίες ή το ακούμε σε ηχογραφήσεις, το διαβάζουμε στο παρόν, το βλέπουμε και το ακούμε στο παρόν, για εμάς είναι κι αυτό παρόν.
Το ίδιο ισχύει όταν διαβάζουμε για το μέλλον, ή όταν προσπαθούμε να το συλλάβουμε, το κάνουμε στο παρόν. Ταυτόχρονα, σχεδόν την ίδια στιγμή, όλο αυτό το κάνουμε στο μέλλον. Πριν προλάβουμε να κάνουμε το βήμα στο παρόν, βρισκόμαστε ήδη στο μέλλον.
 
Ζούμε σε απειροελάχιστες στιγμές, στα όρια της επίγνωσης, σε διαδοχικές απειροελάχιστες στιγμές παρόντος, δεν μπορούμε στ’ αλήθεια να βιώσουμε τον χρόνο έτσι όπως τον εννοούμε, (κάτι που κυρίως σημαίνει ότι τον εννοούμε λάθος)…
 
Θα μού άρεσε πολύ να είμαι χρονοταξιδιώτης, αν δεν ήμουν.
 
 
 
Παντελής Γιαννουλάκης
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on pinterest
Print
Email

11 Responses

 1. Παντελη καλησπερα
  εχω βρει τροπο να χρονοταξιδευω.Καθε χρόνο ,στις ιδιες ημερομηνιες ,σε διαφορετικα μέρη διαβάζω τον ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟ.2005 Σαντορινη Οια ,
  2006 Σαμοθρακη,2007 Κορινθος,2008 Θεσσαλονικη,2009 Λιτοχωρο ……Γιατι οπως λες (γραφεις) και εσυ "τα βιβλία είναι παράθυρα,ειναι σαν κυαλια που βλέπουν αλλού…..Βλέπεις μακριά σε άλλους τόπους ,σε άλλες ζωές,σε άλλα μυαλά,σε άλλους χρόνους"

 2. Γειά σου Παντελή!

  αυτό που λές ότι μπορούμε να "δούμε" το παρελθόν μέσω του φωτός που έφυγε από την Γή κάπου το έχω ξαναδιαβάσει αλλά με άλλον τρόπο: το φως αντανακλάται στην ατμόσφαιρα και μένει για πάντα στην Γη, δηλαδή όλη η ανθρώπινη και γήινη ιστορία βρίσκεται ακόμα στην Γη αυτήν την στιγμή γύρω μας. Απλώς πρέπει να εφεύρουμε μια συσκευή που να μπορεί να συλλάβει αυτές τις αντανακλάσεις που προφανώς θα βρίσκονται σε κάποια "μυστική" συχνότητα…

  νομίζω αυτήν την θεωρία την είχε κάποιος Ιταλός μοναχός

  Κώστας, Ίλιον

 3. Κατά το παρελθόν ξεκίνησα να διαβάζω μία ανάρτηση με τίτλο "Σκέψεις Για Χρονοταξιδιώτες"..
  βέβαια ποτέ δέν την ολοκλήρωσαστο παρελθόν, αφού το παρόν με έκανε να ζώ απειροελάχιστες στιγμές παρόντος..

  οπότε δέν έμαθα ποτέ, πότε ξεκίνησα να διαβάζω..

  ταξίδεψα στον Χρόνο διαβάζοντας..

  σε χαιρετώ φίλε μου Παντελή..
  πρώτη φορά σου γράφω εδώ..
  κάποτε σου είπα για ένα περιστατικό στο Κορωπί, για εμφάνιση κάποιων ανθρώπων του παρελθ-όντος απο τους γύρω λόφους..
  η κουβέντα μας έμεινε με την υπό-σχεση της επί-σκεψης στον χώρο αυτό..
  απο τότε, χαθήκαμε δια Άγνωστο λόγο..

  ίσως ανταμώσουμε ξανά κάποτε..
  άλλωστε ο Χρόνος είναι ψέματα..
  δημιούργημα ανθρώπινο, λεκτικής έκ-φρασης της κίνησης..

  χ-αιρετώ σε..
  Τάσος..

 4. αλλο ενα υπεροχο κειμενο που γυμναζει το μυαλο,η μαλλον πιο σωστα-την αντιληψη!

 5. Κύριε Γιαννουλάκη σας χαιρετώ.

  Σας συγχαίρω για το editorial του τεύχους 121, το οποίο είναι από τα αγαπημένα μου: ώριμο γράψιμο και θαυμάσια τεχνική. Αληθινό χάρμα οφθαλμού.

  Επίσης, το άρθρο σας στο 123 για τον πόλεμο Καλού-Κακού, με κατενθουσίασε και με προβλημάτισε πάρα πολύ. Επειδή θέλω να διαβάσω παραπάνω επί του θέματος, μπορείτε σας παρακαλώ, να προτείνετε κάποια βιβλία σχετικά;

  Περιμένω πώς και πώς το Μόνος Αλλού.

  Καλά να είστε όπου κι αν είστε.

 6. Αξιοτιμε κε Χρονοταξιδιωτη Γιαννουλακη,αραγε ολοι οι συνταξιδιωτες θα εχομε την ιδια ενταση η θα κινουμαστε με την ιδια ταχυτητα;Ποιος θα καθοριζει και θα συντονιζει το ταξιδι που θα κανομε στο μελλον η το παρελθον ;Και αν ολοι θελουμε να αλλαξουμε τα ιδια πραγματα μπορει να γινει ;Mαλλον συνοστισμο βλεπω στον χωροχρονο και αρκετο μπερδεμα.Αλλος θα θελει να ταξιδεψει με το αεριοθουμενο του 3000 και αλλος με την Ferrari του 2200.Κινηση πολυ κινηση .Παντως καλο ταξιδι σε ολους οσους το επιθυμουν .

 7. @ Giannis Plakas:Ναι, κι εγώ χρονοταξίδευα όταν έγραφα τον "Ονειροπόλο" άρα πρέπει και να συναντιόμαστε σε αυτές τις χρονοταξιδιωτικές σου εμπειρίες…(Είμαι μεταμφιεσμένος, βέβαια…)@ Ανώνυμος 1:Συνταξιδιώτη Κώστα, δεν είναι ακριβώς έτσι όπως το λες, αλλά κάπως παίζει κι αυτό, σε συνδυασμό με αυτό που περιγράφω.Ο Ιταλός που αναφέρεις είναι ο θρυλικός Μοναχός Ερνέτι και το Chronovisor του…@ Ανώνυμος 2: Ευχαριστώ, φίλε.@ Ανώνυμος 3: Ο Χρόνος δεν είναι τίποτα. @ Ευρύνοος:Ναι, Τάσο, θυμάμαι την παράξενη περίπτωση, που δεν μπορέσαμε να τη διερευνήσουμε μαζί τότε επί τόπου επειδή τελικά την άλλη μέρα έφυγα εκτάκτως από την Αθήνα. Ίσως το κάνουμε φέτος, και να προσκαλέσουμε και άλλους Συνταξιδιώτες για να εντοπίσουμε αυτά τα παρελθ-όντα στο Κορωπί και να τα συλλάβουμε…@ Ανώνυμος 4:Όντως, η αντίληψή μας θέλει γυμναστική…@ Ανώνυμος 5:Συνταξιδιώτη, κι εγώ σε συγχαίρω που σου αρέσουν τόσο πολύ οι συγγραφικές εκκεντρικές ιδιοτροπίες μου. (Τα Editorials στο Strange, είναι οι μικροί καθρέφτες τους). Περί Καλού-Κακού, εισαγωγικά σου προτείνω να διαβάσεις τα θεωρητικά -και όχι μόνο- βιβλία του C. S. Lewis, όπου τα βρεις.Βρίσκομαι ακόμη στην περιπέτεια της συγγραφής του "Μόνος Αλλού", ελπίζω σύντομα να το ολοκληρώσω, ευχαριστώ για την υπομονή σου. @ Prasino Liker :Ως γνωστόν, εγώ συντονίζω τα ταξίδια, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα πράγματα τα αλλάζουμε και αυτήν τη στιγμή και συνεχώς. Δεν είναι ποτέ τα ίδια. Για κάποιον παράξενο λόγο, όμως, οι άνθρωποι είναι που δεν θέλουν να αλλάξουν…Π. Γ.

 8. Σου αρεσει να γραφεις.Σαν καρπερη μανα γεννας.Το αγαπας.Το καμαρωνης και αυξανεσαι.Καθε κειμενο σου και ενα παιδι,ομορφο παιδι.Εισαι πολυτεκνος αξιος γονιος.Ανδροθικες,ωριμασες αλλα ποτε δεν θα γερασης,ουτε εγω.Τα κειμενα σου "εχουν καμπυλες δεν εχουν γωνιες.Καθως ελισοντε οι ιδεες σου,γαλακτοδη πλοκαμια οι προεκτασεις τους,ειναι οι συνδεσεις με την πηγη των ιδεων.Εχεις γαλαζια οριζοντια γραμη σε σκουρο φοντο,ειναι ελπιδα για προεκταση.Εχεις στα γραπτα σου πρασινο με χρυσο,εχεις κορυφες που αστραφτουν βιολετι και σβηνουν σε λευκο.Εχεις και το μωβ σκουρο αλλα δεν το αναπαραγης πια,απο τοτε που πεθανες και ξαναγεννηθικες".Ειναι"κβαντισμενα κειμενα".
  Ειμαι της"οικογενειας"."Καψαλισμενος",αλλα εγω αισθανωμαι Ανθρωπος απο τοτε που ξαναγεννηθικα και εγω.Θα τα ξαναπουμε;

 9. @t.n.mr.cricket :Τα «χρωματολογικά» που λες, μού θύμισαν ένα ποίημα του Ρεμπώ. Γενικά, καταλαβαίνω, αλλά το θέμα είναι να «αναγεννηθούμε άνωθεν».Πες μας περισσότερα για την «οικογένεια» που λες…Δεν ξέρω πότε τα είπαμε, αλλά ευχαρίστως να τα ξαναπούμε, αν μιλάμε για τα ίδια πράγματα…Τα κείμενά μου…σε ευχαριστούν.Π. Γ.

Leave a Reply

Περισσότερες Δημοσιεύσεις

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΓΚΟΥΛΟΣ, ΑΠΩΝ

Εχάθη στις φωτισμένες στοές προς την Κούφια Γη ακολουθώντας το όραμα ενός κρυφού καλύτερου κόσμου και της Αιώνιας Ζωής στα ιερά υπόγεια νερά στο άκτιστον Φως στον Άγνωστο Πόλεμο

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ

στις ενημερώσεις

ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ BLOG.

Loading